Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Iodotropheus sprengerae

ImageNekako je to ciklid,koji uz "poplavu" novih i novih vrsta ostaje u sjeni, ali ipak moglo bi se o toj vrsti pričati kao o još jednoj Malawi ciklid legendi.Zbog svoje boje više je poznatiji kao Zahrđali /rusty-eng./ ciklid, kao Iodotropheus sprengerae.

 


Iako je to stara vrsta, barem po ponašanju i prehrambenim navikama, ta je vrsta opisana tek 1972. godine od strane ihtiologa Oliver & Loissele.

Prirodna okolina: U prirodi se ta vrsta nalazi samo u južnom dijelu jezera Malawi. Na tom području jest jako usko ograničena samo na tri točke, samo na tri otoka: Boadzulu, Chinyamwezi i Chinyankwazi i baš ta izoliranost jest i pripomogla da se taj ciklid održi pored "navale" specijaliziranijih ciklida. Kod tih otoka taj se ciklid zadržava u stjenovitoj okolini, gdje se može naći na dubini od 3 pa do 40 metara. Ipak, najviše ih se nađe u okolini otoka Boadzulu, gdje ima puno zaljeva bogatih sedimentom. U prirodi vrsta Iodotropheus sprengerae nije teritorijalna, ustvari taj je ciklid samotnjak; povremeno se samo mladunci zadržavaju u povećim grupama.

Dužina i obojenost: mužjak dostiže 11 cm, ženka 8 cm.

Brončana boja tog ciklida, koji je i bio najčešće prisutan u akvariju, jednaka je kod mužjaka i ženke (u prirodi se nalazi oko otoka Chinyamwezi).

Kod otoka Boadzulu pak na toj brončanoj boji mužjak ima plavi sjaj, leđna peraja je kod tijela plava, sredina je crna, vrh je bijeli i ustvari taj je ciklid sasvim drukčije obojen nego populacija sa otoka Chinyamwezi. Već je to bio dovoljan razlog da godine 1994. ihtiolog Stauffer opiše tu vrstu kao Iodotropheus declivitis. Kasnije se ipak utvrdilo da se radi o jednoj te istoj vrsti. Tu valja spomenuti da se na nekim sajtovima još uvek vrsta I.declivitis vodi kao posebna.


Image
I Iodotropheus sprengerae sa otoka Boadzulu /fotografija (c) Ad Konings/:

Image
U samoj grupi Iodotropheus nalazi se još i vrsta Iodotropheus stuartgranti /Koning 1990/:

Prehrana: u prirodi se taj ciklid hrani svačim, onim što mu dolazi pred usta i možemo reći da je taj ciklid tipični svejed. To svjedoči da je to stara vrsta koja se ubraja medju M'bune, mada ipak ne možemo govoriti o tipičnom predstavniku grupe M'bune. U akvariju mu dobro dođu sve vrste akvarijske hrane, ustvari sa svim je zadovoljan.

Akvarij: za tu vrstu dovoljan je akvarij zapremine od 120 l, naravno veći je poželjniji. Sama dekoracija neka se satoji od par kamneja i finog pijeska na dnu. Omjer mužjak napram ženki neka bude 1M/4Ž. Mrijest nije prezahtjevan, a ženka obično nosi od 6 do 15 mladunca.

Ponašanje u akvariju: iznimno mirna vrsta, posebno pogodna za akvariste početnike koji se tek upoznavaju s Malawi ciklidima. Voli mirnije vrste za sustanare.

Vrsta Iodotropheus sprengerae možda po ljepoti nije baš među najljepšima, ali skromnost, vitalnost i mirnoća su aduti koje akvaristi cijene kod te vrste.

Fotografija ovog zahrđalog ciklida:
Image

Tko je online?

Imamo 32 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...