Ponedjeljak, Ožujak 19, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Sagittaria subulata

ImagePorodica: Alismataceae
Porijeklo: Južna Amerika
Visina: 5 – 30 cm
Širina: 10 – 15 cm
Zahtjevi za svjetlom: niski do vrlo visoki
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 6 – 9, GH 5 – 25, temp. 16 – 28
Smještaj: prednji dioKomentari: Evo jedne nezahtjevne, otporne i korisne biljke. Sagittaria subulata svojim izgledom i veličinom podsjeća na travu pa ju ljudi i često tako nazivaju. Ta je biljka pogodna za smještanje u prednji dio akvarija (pogotovo u velikim akvarijima) gdje joj treba pripremiti dosta veliko područje za rast – recimo trećinu ili čak polovinu površine podloge. Kao zaseban busen sagittaria subulata ne djeluje atraktivno. Pogotovo ne izgleda dobro ako se kombinira s drugim vrstama unutar svog područja. Vrlo je zanimljiva kombinacija sagittarije i valisnerije.
Sagittaria se širi pomoću vriježica i kod naseljavanja akvarija ovom biljkom valja pojedine busene zasaditi ravnomjerno po predviđenoj površini s razmakom od nekih 5 cm. U roku od mjesec dana sagittara subulata zauzima u potpunosti svoje područje. Stariji primjerci znaju narasti visoko (ponekad se to dogodi i zbog slabog osvjetljenja) pa se mogu jednostavno izbaciti iz akvarija ili preseliti u stražnji dio akvarija.

 

Napomene: Ta je biljka i dobar indikator stanja mikronutrijenata u akvariju (pogotovo željeza) – ako izgubi lijepu zelenu boji i požuti znak je to da u akvarij valja dodati tekuće gnojivo.
Manji problem predstavlja čišćenje podloge kad se sagittaria gusto razraste, no uz malo strpljenja i truda podloga ispod sagittarije može se usisati. Ustvari, mora se usisati kako ne bi došlo do pojave nepoželjnih algi po listovima sagittarije u slučaju da se otpad s dna podigne i zadrži na listovima. S vremena na vrijeme potrebno je tu biljku prorijediti te odrezati stare vlati.
Ponekad zna i procvasti – pusti dugu stabljiku prema površini vode i ispod same površine pojave se maleni bijeli cvjetovi.Image

Share

Slatkovodne biljke

Tko je online?

Imamo 68 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5