Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Cherax quadricarinatus

ImageKoljeno: člankonošci (Arthropoda)
Razred/red: Raci (Crustacea)/Deseteronošci (Decapoda)
Porodica: Parastacidae
Dužina: Do 25 cm
Prehrana: vodene biljke, beskralježnjaci
Razlika spolova i razmnožavanje: Odrasli mužjaci imaju crveni vanjski rub kliješta, ženka nosi jajašca iz kojih se izlegu samostalni mladunci.
Stanište: plićaci rijeka, jezera i močvara u južnoj i srednjoj Australiji (Northern Territory i sjeveroistočni Queensland)

Von Martens, 1868

 

Cherax quadricarinatus je kao i mnogi drugi riječni rakovi, vrsta vrlo osjetljiva na kemizam vode. Posebno se treba paziti na nitrate, otopljene teške metale i klor, pa se stoga preporuča tretirati vodu sredstvima za pripremu ili je bar ostaviti da odstoji neko vrijem (više vole „zrelu“ vodu). Primijetila sam da im ipak više odgovara tvrđa voda iz razloga presvlačenja. Presvlače se ovisno o starosti, što je rak stariji i veći rjeđe se presvlači. Od recimo jednom mjesečno dok su mladi i  kada im je veličina kojih 5 cm, pa do recimo jednom u šest mjeseci  kada su veličine od kojih 17-tak cm.

Image

Ukoliko se malo više pripazi možete odrediti kada mu slijedi sljedeće presvlačenje jer dva dana prije ne jede, te ga se češće može vidjeti kako se «suši». Oklop mu je poslije presvlačenja mekan, te se također ne morate zabrinuti ukoliko neće još koji dan jesti. Presvlačenje se odvija obavezno i jedino noću.
Za njega je neophodno da mu osigurate i izlazak iz vode van na neko suho mjesto, kao i dovoljno veliku špilju ili sličan zaklon, jeli je pretežno noćna životinja i voli se skrivati. Najsigurnije će se osjećati ako preko dana viri samo glavom iz špilje i promatra.


Nemojte zaboraviti i na prostor koji mu osiguravate, jer ukoliko imate sreće, narasti će oko 25 cm. Uzimajte u obzir da osigurate i dobar poklopac jer je to vrlo jaka životinja i bez problema će se recimo preko filtera ili bilo kakve cijevi popeti, te pokušati izaći van.Temperatura vode može biti sobna, oko 20c°. Možda je u početku sa njim moguće držati i ribe i bilje, ali kasnije će mu oboje poslužiti kao hrana ili zabava. Bez obzira što ribe plivaju, rak je jako brza i strpljiva životinja ukoliko želi, te se također može malo i sam odbaciti i «proplivati» tako da ne računate na riblju sigurnost.


Uglavnom sam ga hranila «iz ribarnice», odnosno kupovala mu školjke, kozice, lignje, raznorazne ribe…(pazila da to bude friško), te mu davala po malo i dobro pazila da sve pojede ili ostatke hrane odmah uklonila iz razloga truljenja i zagađivanja vode, zbog kojeg također može uginuti (u ovom slučaju filter neće pomoći jer je to ipak meso). Ukoliko ih imate, bilo bi mu odlično davati žive akvarijske pužiće, koje će on sam kada će biti gladan zdrobiti i poslužiti se.
Ukoliko vam se rak okrene na leđa znači da je bolestan, da mu ne valja voda, ili nema dovoljno kisika, ali u tom slučaju nemožemo puno više napraviti od promijene vode ili ga čak staviti na suho i promatrati. Možda se samo guši u vodi i nema se snage popeti na suho.

Tko je online?

Imamo 126 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...