Ponedjeljak, Listopad 22, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Rasvjeta u akvaristici

ImageZa uspješan i zdrav akvarij svakako je izuzetno važno imati primjerenu rasvjetu. Jedna od najčešćih početničkih grešaka je preslaba ili neodgovarajuća rasvjeta.

U akvaristici rasvjeta je važna iz više razloga. Jedan je prezentacija ljepote podvodnog svijeta. Također,  jasno je da bez svjetla biljke ne mogu rasti i pravilno se razvijati, što za posljedicu može imati njihovo truljenje i propadanje. Ne treba ni spominjati da se propadanjem biljaka narušava ravnoteža u biotopu...
Prije nego što navedemo osnovne vrste rasvjetnih tijela koja se primjenjuju u akvaristici, spomenimo i osnovna pravila:

Intenzitet svijetla mora iznositi oko 0,5 W po litri vode. Tako npr. akvarij od 100 litara mora imati rasvjetu od barem 50 W. Pripazite-pri kupovini  već složenog akvarija obično taj odnos iznosi oko 0,2-0,3 W/l

Akvarij mora biti osvjetljen od 12 do 13 sati dnevno. Neki akvaristi osvjetljavaju akvarij samo u večernjim satima. Nemojte to nikako  činiti!

Spomenimo neke osnovne vrste rasvjetnih tijela koja se primjenjuju u akvaristici uz napomenu da žarulje s žarnom niti nisu pogodne za akvaristiku jer daju premalo svijetla, a isijavaju previše topline.

Flourescentne cijevi - najčešći oblik rasvjete u akvarijima. Ovakve cijevi su ekonomične i daju dosta svijetla. Njihov intenzitet s vremenom slabi što je teško zamjetljivo ljudskom oku, pa ih je potrebno  svakih 6-8 mjeseci promijeniti.

Visokotlačne živine lampe - ekonomične, dugotrajnije od flourescentnih cijevi, ali su i prilično skupe. Preporučuju se za akvarije preko 60 cm dubine.

Hladno svijetlo - u samom uvodu smo spomenuli prednosti ovakvih rasvjetnih tijela. Male dimenzije, ne zagrijavaju okolinu... . Posljednjih mjesec dana ispitivali smo dvije takve žarulje na dva akvarija. Zaključak je: svakako su primjenjive, no ipak, preporučujemo ih samo za manje akvarije do nekih 40-tak litara.

Image

Konačno ono zbog čega smo i pokrenuli ovu temu - korisni i praktični savjeti!

U "Žaruljici" postoji čitava nova paleta akvarijskih lampi, za svakoga ponešto. Spektre pojedinih tipova rasvjetnih cijevi pogledajte sami. Zašto  ići u Pet Shopove i kupovati lampe sa istim ili sličnim spektrom koje koštaju npr.  90 kn za 18 W, kada je moguće kupiti istu za 28 kn? Gdje bi tu bilo ekonomsko opravdanje...Odnedavno se u "Žaruljici" može naći paleta Narvinih akvarijskih lampi, koje ne koštaju primjerice 60-90 kn za lampu od 59 cm, nego 28,41 kn  za npr. Oceanic Colour..Računica? Ako mijenjate lampe svakih 6-8 mjeseci, što biste trebali ako volite svoje bilje, tad je sve jasno... . Pogledajte za pojedni tip rasvjetne cijevi raspon spektra (valna duljina-intenzitet) i izaberite vama najprikladniju rasvjetu!
Image

Tko je online?

Imamo 43 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...