Nedjelja, Listopad 21, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Codium fragile

altKoljeno: Chlorophyta
Razred: Bryopsidophyceae
Red: Bryopsidales
Porodica: Codiaceae

(Suringar) Hariot, 1889.

 

 

 

alt

 

Codium fragile spada u zelene alge. Talus joj je visok, ponekad može narasti do 50 cm u visinu, ali najčešće ostaje do 30 cm. Sastoji se od cilindričnih grana promjera 0,5-1 cm. Žbunastog je oblika, tkivo joj se sastoji od isprepletenih vlaknastih stanica, a za podlogu je pričvršćena zadebljanjem u obliku diska. Vrhovi ove alge su tupi i zaobljeni. Cijela je prekrivena dlačicama sitnih algi, zbog kojih je,dok se nalazi ispod površine mora, mekana i baršunasta na dodir. Na suhom ili zimi, kada te sitne alge nestanu, koža joj bude grube teksture. Codium fragile je tamno zelene do crno zelene boje. Ova alga se razmnožava samo spolno, tako da se na zasebnim jedinkama razvijaju muške i ženske gamete.
Rasprostranjena je po cijelom Mediteranu. Najčešće je nalazimo na sjenovitim mjestima,na stjenovitom i pjeskovitom terenu u plićem moru, ali ih se može naći i do 50 metara dubine. Često je možemo vidjeti otkinutu i valovima izbačenu na plažu.
Ovo je vrlo otporna alga čiji uzgoj ne predstavlja veliki problem. Jedini mogući ograničavajući faktor je temperatura. Iako postoje brojni varijeteti ove alge, koji rastu i na većim temperaturama, ovog koji raste u Jadranskom moru je najbolje držati do 22-23 °C. Preporučljivo je algu staviti na sjenovito mjesto u akvariju u blizini jačeg protoka mora. Codium fragile raste sporo, gotovo neprimjetno, svega nekoliko milimetara godišnje. Kod unosa u akvarij potrebno je voditi računa o nekoliko stvari. Obvezno treba isprati s nje sitne alge koje bi ugibanjem u akvariju oslobađale velike količine otpadnih tvari. Manje količine tih sitnih algi nisu problem jer će ih u akvariju, vjerojatno, očistiti algojedni organizmi, puževi i ribe. Treba pripaziti da, zajedno sa algom, ne unesemo puževe Elysia hedgpethi i Placida dendritica. Oba puža se hrane staničnim sokom ove alge, a u prvog, hranom uneseni kloroplast, nakon nekoliko dana provodi proces fotosinteze i pri tom proizvodi sluz kojom se puž koristi da lakše klizi po podlozi. Ako joj uvjeti ne odgovaraju brzo se počinje raspadati. Zbog svoje otpornosti i lijepog izgleda ova alga bi trebala biti stalni stanovnik svakog jadranskog akvarija. Gusta, žbunasta struktura je, obično, dom mnogim sitnim i većim organizmima. Uz, pravilnu njegu i uvjete, može dugo opstati u akvariju, godinama.

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Tko je online?

Imamo 148 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...