Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Betta splendens

Ime ( latinsko): Betta splendens

Sinonimi: Betta borac, sijamska riba borac

Stanište: Jugoistočna Azija - Tajland, Kambođa, Vietnam, Malezija

Veličina: 3,5 – 5 cm (tijelo)

Preporučene vrijednosti vode: temperatura: 22-29°C, pH: 6,0 – 8,0, DH : 5-19.

Najmanja preporučena veličina akvarija: 10 l za jednu ribu.

Razred: Actinopterygii (Ray-finned fish)

Red: Perciformes (grgečke)

Porodica: Osphronemidae (Guramiji)

Rod: Betta

 

Regan, C. T. 1910.

 

Opis:

 

Sve Bette su dvodihalice što znači da posjeduju organ-labyrinth koji im omogućuje udisanje atmosferskog zraka. Taj organ je evolucijska prilagodba na okruženja u kojima žive: močvare, lokve, sporo tekući potoci i općenito stajaće vode vrlo siromašne kisikom.  Ime su dobile prema  tajlandskoj riječi kojom je lokalno stanovništvo nazivalo ove ribe – ikan bettah.  Uzgoj Betta splendensa je započeo na Tajlandu, gdje su ih koristili za borbe, te je slučajnim mutacijama došlo do promjena u izgledu. Izvorno, Bette  splendens nisu dugih i raskošnih peraja, niti svih tih različitih boja koje vidimo danas. One su kratkorepe ribe uvijek iste crne boje s plavo-crvenim perajama.  Nasreću, borbe riba su zabranjene u većini država  te se već desetljećima uzgajaju zbog njihove ljepote! Iako ih u prirodi možemo naći u blatnim otiscima cipele ili kopita goveda, idealno bi ih trebali držati u akvarijima većima od 5 litara za jednu jedinku. Ove ribe vole plitke vode, s minimalnim protokom (jaki filteri ne dolaze u obzir!), sa što više bilja i špilja za skrivanje. Idealno bi bilo vodu i zatamniti tresetom, cattapa lišćem ili nekim komercijalnim blackwater ekstraktom. Veliki, visoki akvariji su smrt za bette koje više od svega vole što manje plivati! Bette se u pravilu ne drže u grupama već same. No, ako želite imati više betta, možete odabrati nekoliko ženki koje mogu živjeti zajedno - ako su zajedno odrasle ili su već ranije uspostavile hijerarhiju. Držanje mužjaka sa ženkama, posebice onoga s dugim perajama, se nikako ne preporučuje! Potrebno je shvatiti prirodno ponašanje Bette splendens: one su osamljene ribe koje se udružuju samo u vrijeme mrijesta. Bette splendens je moguće držati s nekim drugim ribljim vrstama: tetrama, corydorasima i ostalim ribama dna. Treba izbjegavati ostale dvodihalice i teritorijalne ribe, te ribe s raskošnim repovima.

 

 

Prehrana:

 Betta splendens je mesojed. U prirodi se hrani zooplanktonom, larvama komaraca i ostalim insektima. U akvarijima ih možemo hraniti raznim gotovim hranama u granulama (izbjegavajte listiće!), no idealno im je u prehranu dodati i živu (ili smrznutu) hranu!

 

Razlikovanje spolova i uzgoj:

 Mužjaci su općenito veći, obojeniji i raskošnijeg (dužeg) repa. Samo mužjaci mogu imati dugačak rep, dok ženke, i kod genetički dugorepih riba,zadržavaju mnogo kraći rep. Kod spolno zrelih ženki je obično vidljiva jajna točka (ovipozitorij). Betta splendens su ikrašice  i graditelji gnijezda. Nakon „stiska“ karakterističnog za dvodihalice, jaja polažu u gnijezdo sagrađeno od mjehurića na površini vode (tzv. mjehuričasto gnijezdo). Mužjak je taj koji se brine za jaja do njihovog izlijeganja (nakon 24-48 sati), te dok mladi splendensi ne proplivaju (jos 24-48 sati). Nakon toga njegova briga u većini slučajeva prestaje te su mladi prepušteni sebi. Zabilježeno je nekoliko puta da su mužjaci nastavili skrbiti za mlađ, čak im donoseći hranu ispod gnijezda.

 

Napomene:

 Kao što većina zna, Betta splendens je poznata po šarolikom selektivnom uzgoju. Do sada su uzgojene brojne varijacije repa i boja, kao što su: HalfMoon, DoubleTail, CrownTail, VeilTail... Širom svijeta, a od nedavno i u Hrvatskoj, se organiziraju izložbe selektivno-uzgojenih oblika splendensa. Uz sve to, i dalje se radi na održavanju izvornog kratkorepog oblika Bette splendens kojeg više gotovo i nema u svijetu!

 

 

 

Tko je online?

Imamo 40 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...