Srijeda, Studeni 14, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Ivan Mikolji - veliki intervju

Ivan Mikolji - veliki intervju

Rođeni ste u Caracasu, u Venezueli 1972. godine. Možete li nam reći nešto više o svojem djetinjstvu, kakav je bio mladi Ivan, što je želio biti kada odraste? Jasno se sjećam da me je majka svako jutro vozila u Caracas…

FPSS_MORE
Rio Lancetilla Honduras Biotop

Rio Lancetilla Honduras Biotop

Rijeka Lancetilla nalazi se u Hondurasu, pripada atlanskom slivu te teče kroz drugi najveći botanički vrt na svijetu. Iako teče kroz bujnu vegetaciju, sama rijeka nije bogata biljnim svijetom. To je bistra rijeka, pješčano - muljevitog dna, prekrivenog kamenim…

FPSS_MORE
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

RIP Takashi Amano

Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina Takashi Ammana, oči gledaju ali ne vide, uši slušaju ali ne čuju. Nakon prvog šoka, slijedi tuga koja polako klizi kroz komentare i izraze sućuti, kroz pozdrave i oproštaje. Nižemo riječi po forumima, tek riječi koje čovjek koristi kako bi popunio prazninu, kako bi rasvjetlio onu tamu koju ne razumije.

Ali ništa se ne mijenja. I dalje, zaprepašteni, čekamo da ova obmana prestane i poredak se ponovo uspostavi. Eto, upravo je On bio ona centralna os oko koje sve sve okretalo u akvaristici, tom hobiju kojeg su prigrlili milijuni širom svijeta i kojeg svi mi, akvaristi, toliko strasno volimo.

Oni koji su se željeli dokazati u akvarističkim vještinama upravo su pred njim, u njegovim komentarima i osvrtima tražili onu apsolutnu istinu o nekom svom radu, onu objektivnu procjenu svoje vrijednosti.

A zašto to ne bi bilo tako kada je gospodin T. Amano akvaristiku preobrazio i razvio u samo nekoliko desetljeća. Otkrio je primjenu CO2, razvio suprate u koje se sade biljke, izolirao najpoželjnije sojeve bakterija potrebne za optimalno cikliranje akvarija, otkrio primjenu makro i mirko elemenata, ekperimetirao s vrstom i jačinom svjetla, trajanjem fotoperioda, uveo u hobi nove biljke, ribe i beskralježnjake. Možda griješim, ali njegov doprinos u razvoju današnje akvaristike je jednostavno neprocjenjiv. Možda postoji netko tko zna što to ključno gospodin Amano NIJE otkrio u akvaristici(?). O njegovoj estetici i vještini slaganja Nature aquariuma ne treba niti govoriti. Čovjek je bio učitelj svima, veliki majstor i znalac, istinski revolucionar s dovoljnom količinom inovativnosti i hrabrosti potrebnom da temeljito preobrazi akvaristički svijet.

Sada Takashi Amana više nema, a globalna akvaristička zajednica nalikuje na  sirotište: nemirni smo, zbunjeni i tužni. Tek djeca bez svog učitelja. Trebat će vremena prihvatiti ovaj novi svijet, ovaj akvaristički planet koji više nema svoju os.

Ne sumnjam da će doći neki novi klinci, talentirani, smioni i strastveni. Nadam se da će i oni poštivati velikana našeg doba. Do tada nama ostaju uspomene, lekcije i smjernice, fotografije i filmovi, striktne, ali tople kritike koje je nekima kazao. Ostaje nam 'dedin' duh koji će lebdjeti među nama dok se družimo, natječemo, razmjenjujemo iskustva ili slažemo neki novi postav.
 
 Stoga sretan put Učitelju i veliko hvala na svemu.

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...